Thursday, 31 August 2006

密集式「訓練」, 勞累的一星期(正確一點是10天), 工作不辛苦(況且只是part time), 而是心理、精神上的疲勞, 希望一切安頓好上了軌道, 會輕鬆一點; 但另一些工作又好像接著要來了...... 自家的事又要暫放一邊(進度非常慢, 始終o係屋企做係懶散一點... )

要整理一下相片出post

Sunday, 27 August 2006

又一靚靚雜貨書


可以戒買食玩, 但不能戒買日本靚雜誌

























Friday, 25 August 2006

舊的, 又將要消失了



舊的 (中環)







新的 (尖沙咀)









中環的碼頭進入生命的最後倒數了, 有空就見他最後一面吧

Thursday, 24 August 2006

天野喜孝@又一城


真係咁啱o係又一城遇到天野喜孝(真身呀!!)

Wednesday, 23 August 2006

貓的一天


瞓、躺、攤......

Tuesday, 22 August 2006

創意市集101

創意市集101

之前曾經提過台北定期有創意市集, 而家出埋書介紹各單位的作品; 當然有的精彩有的不過爾爾, 不過係個風氣同凝聚一齊既力量好厲害.
這又要自我檢討: 是否太執著? 常常太介意是否有人做過, 其實做既人唔同, 方法唔同, 出嚟既野都會唔同啫. 所以而家都係做左至算.




(個封面又真係有點...... 不吸引)


































Monday, 21 August 2006

又新開始

森小復工; 英超開鑼; 我也要正式局部恢復工作...... 希望一切順順利利
原來只放了不到兩個月「假期」, 感覺好長好長, 因時間過得蠻充實的.
努力中的事情但願還可兼顧, 努力, 努力!!!

p.s. i)「泉居士」果然料事如神, 佩服佩服~
ii) 其實可以的話, 也想談談幾次見工的體驗... 不過算了, 對動畫這行真的有點厭了,
係「動畫」, 香港既「動畫」呀! 工具都不如, 註定indie

Friday, 11 August 2006

新近況......

恭喜在台北的 emily 找到工作啦, 嘩~~~

添加了兩個YB連結:
-> 小島上的一對 , 已離開yb開始更幸福更美麗人生的cherlie
-> Bella, yb designer, 又係畫畫高手

大家也好努力啊!!!

Thursday, 10 August 2006

悼......


戰死的一刻...
換上陰鬱的背景便遇上大黃蜂上門,
加上已經level 61有點輕敵.....
大意的我就如此斷送了年輕的piccccca

整個畫面連大黃蜂竟然襯到絕, 好淒美......







重生......
話咁快火鳳凰又重生,
換上清新明媚的背景, 新舊相擁悼念的一刻,
好溫馨感人...... 永遠懷念

Monday, 7 August 2006

裝苑9月號


































































InDPanda國際短片節@百老匯電影中心

我是上百老匯電影中心的網頁才知道有這個短片節, 其中有不少是非常吸引的動畫短片, 包括很早前袁生推薦過的Jasper Morello (是在一齣名為「從一分鐘到一生」裡的其一)

據網頁介紹還有柏林國際電影節2006至強短片選裡的「金熊獎的《忘不了的第一次》以四種不同風格的動畫技法,表達四個關於第一次的故事。從喜劇到悲劇;從一年前到二十年代,是懷緬、尷尬,還有驚嚇。」法國Les Lutins du Court-Metrage 2006得獎作品選的「安錫國際動畫節得獎動畫《蟹的革命》是只懂得以直線橫行的depressed crab在意外中有新發現。康城影展得獎動畫《飛一般的人生》是Antoine在父親飛行意外身亡後的一次如夢旅程。」......

有興趣可到 http://www.cinema.com.hk/revamp/html/cinema_every.php?lang=c&cinema_id=10 每齣只放映一場!!!!

some time no see

很久沒上來了... 差點連log in的password也忘了...

近來...... 最大「功績」便是經過一個月的努力後終於成GLL了!!!
大家可常常見到不同款的美麗小島, 即使沒有新post也有點新畫面看, 不致太悶吧..... (有夠無聊了)

另外, 關於picca的... 「picca好食好住增肥大行動」正式開催!!!!!

picca按: D罐頭都唔好食, 零食又硬, 仲有呀, 唔好"詐假依"撈d野落貓糧到呀, 食得出唔同味唔食架... 仲有仲有, 果"座"咩貓樹, 咁鬼高想嚇我呀我唔會玩架, 我畏高家嘛...... 比番張"鄧"仔我呀!

Sunday, 6 August 2006

Saturday, 5 August 2006

Ming@Memories of Future

Memories of Future
展覽真的很好睇, 其實另外二人麥少峰和何家超的作品亦很精彩, 只是當日人好多, 不好意思四處影相, 故只影了ming的其中幾件作品, 有時間要再去一次... 而鑄銅看來亦很好玩, 只造一件出來滿足一下自己也好啦!


Venue:
Hong Kong Arts Centre
5/F, The Pao Gallery
4 - 19 August 2006
10AM-8PM

Wednesday, 2 August 2006

picca慘成狗仔隊目標


爽耶~






超爽~~~






真係影夠未呢你...